Andreas penning voor Co Slot – Helleman: ’Iets wat je leuk vindt, houd je gemakkelijk vol’

Andreas penning voor Co Slot – Helleman: ’Iets wat je leuk vindt, houd je gemakkelijk vol’
’Juf’ Slot zweert bij gezond en regelmatig leven. En dat is haar aan te zien. - Foto: Annette Bleeker
NIEUW-WEST – Haar kamer staat nog vol bloemen. Co Slot-Helleman kreeg onlangs tijdens de Sportverkiezing Nieuw-West in sportcentrum Ookmeer de Andreas penning uitgereikt .

NIEUW-WEST – Haar kamer staat nog vol bloemen. Co Slot-Helleman kreeg onlangs tijdens de Sportverkiezing Nieuw-West in sportcentrum Ookmeer de Andreas penning uitgereikt .

Al ruim 50 jaar is ze als trainster, bestuurslid en vrijwilligster verbonden met de Christelijke Gymnastiek Vereniging Vlug & Vaardig in Osdorp.

’Juf’ Slot oogt beduidend jonger dan je op grond van haar geboortejaar zou vermoeden. Veel bewegen, regelmatig leven en op tijd naar bed is haar geheim. En ze woont al 58 jaar in dezelfde flat waar ook haar drie dochters het levenslicht zagen.

Trots laat ze de penning zien, die toegekend worden aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een stichting of vereniging met een maatschappelijk doel hebben ingezet.

Kinderen niet veranderd

Oorspronkelijk komt ze uit Kampen, waar ze in het bestuur van een gymnastiekvereniging zat. Haar man kreeg een baan in Amsterdam, zo kwam ze in de grote stad terecht. Begin jaren zestig werd ze gevraagd of ze lid wilde worden van de pas opgerichte gymnastiekvereniging in Osdorp.

Voor dat ze het wist, zat ze in het bestuur van de vereniging. Na een opleiding tot leidster, ’zo heette dat destijds,’ ging het vanzelf. ’Iets wat je leuk vindt, houd je gemakkelijk vol. Gymnastiekles geef ik graag.’ De kinderen zijn niet veranderd, de focus wel. ’Maar er moet wel discipline in de les zijn, anders krijg je ongelukken.’

Wat ook veranderd is zijn de oefeningen. Ze heeft nog schriftjes van 50 jaar geleden waarin oefeningen staan die nu helemaal niet meer gedaan worden. ’Tegenwoordig noemen de ouders gymnastiek ook liever turnen. ’Het klinkt beter, als je op een verjaardag zegt, mijn kind doet aan turnen,’ zegt ze met een glimlach.

Gedisciplineerd

Slot is gedisciplineerd: ’Ik houd ervan om op tijd te beginnen en de spullen netjes klaarzetten.’ Maar dat hoeft nu niet meer, ze laat zich helpen door de ouders. ’Het belangrijkste vind ik dat kinderen elkaar leren te helpen, je bent er niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander.’

Als het aan haar ligt, gaat ze gewoon door met lesgeven. Ze gymt nog iedere dag voor de buis en iedere week bij vereniging De Deo. Verder is ze vaak te vinden achter de computer om de mails van kinderen, bestuursleden en anderen te lezen. ’Veel mensen van mijn leeftijd zijn afgehaakt met de introductie van de computer. Ik ben blij dat ik er mee weet om te gaan, zo blijf je bij het maatschappelijk leven betrokken.’