Amsterdam in tropische sferen. Hoe ga je om met de hitte?

Amsterdam in tropische sferen. Hoe ga je om met de hitte?
Lekker afkoelen aan de Sloterplas. (Foto: Leen Visser)
STAD Goed insmeren is een must deze dagen. Met het mooie weer is het heerlijk toeven op een van de vele stadsstranden, zoals hier bij de Sloterplas.

 Goed insmeren is een must deze dagen. Met het mooie weer is het heerlijk toeven op een van de vele stadsstranden, zoals hier bij de Sloterplas.

Vanaf zondag liepen de temperaturen op dankzij de toestroom van warme lucht uit het zuiden. Na woensdag laten de meeste computermodellen een geleidelijke temperatuursdaling zien. Maar het blijft evengoed nog lekker weer: ook het weekend belooft mooi te worden.

Maar hoe kom je het beste de hitte door. Het Rode Kruis geeft tips:

Drink veel

Ook als je geen dorst hebt, moet je veel drinken. Bij voorkeur water, minimaal twee liter per dag. Van alcohol kun je juist beter niet te veel drinken.

Kleed je luchtig

Kies voor luchtige kleding in lichte kleuren, gemaakt van materiaal dat goed ‘ademt’. Katoen en linnen bijvoorbeeld.

Vermijd zware inspanning

Als je graag wilt sporten doe dit dan niet tijdens de warmste uren van de dag (van 12.00 tot 16.00 uur). Wacht liever tot het ’s avonds laat wat afgekoeld is of trek ’s morgens al heel vroeg je hardloopschoenen aan.

Doe vast boodschappen

Zorg dat je boodschappen in huis hebt, zodat je niet op het heetste moment van de dag de deur uit moet.

Check je medicatie

Sommige medicijnen beïnvloeden je temperatuurregulatie. Controleer de bijsluiter en overleg met je huisarts of apotheek of je voor jouw medicatie specifieke voorzorgsmaatregelen bij hitte moet treffen.

Verkoel jezelf

Bijvoorbeeld door je polsen te koelen onder een stromende kraan, en door een ventilator neer te zetten.

Ga beschermd naar buiten

Moet je toch de zon in? Smeer je dan elke twee uur in en bescherm je huid en gezicht met zonnebril of hoedje. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op als je buiten bent.

Ben je (over)verhit, voel je je niet goed of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.

 

Redactie De Echo