Amsterdam treft maatregelen rond finale Ajax

Amsterdam treft maatregelen rond finale Ajax
Ajax-fans weten hoe ze een feestje moeten vieren op het Museumplein. - Foto: ANP
AMSTERDAM -Amsterdam treft maatregelen om ervoor te zorgen dat de vertoning van de finale van Ajax tegen Manchester United in het centrum volgende week woensdag feestelijk verloopt.

AMSTERDAM -Amsterdam treft maatregelen om ervoor te zorgen dat de vertoning van de finale van Ajax tegen Manchester United in het centrum volgende week woensdag feestelijk verloopt.

Zo is het Museumplein, waar zo’n 100.000 supporters de eindstrijd in de Europa League kunnen zien, afgesloten en kunnen bezoekers worden gefouilleerd. Straten in de omgeving worden afgezet en er gaan extra agenten en handhavers de straat op, zo maakte de gemeente vrijdag bekend.

Op de drie grote uitgaanspleinen Leidseplein, Rembrandtplein en Thorbeckeplein, waar ook veel fans de wedstrijd zullen volgen, geldt een voetbalverordening. Dit houdt onder meer in dat supporters niet mogen klimmen op straatmeubilair, geen gezichtsbedekkende kleding mogen dragen en geen zaken bij zich mogen hebben waar ze mee kunnen gooien, zoals blikjes, flessen en vuurwerk.

Tien bekende, notoire ordeverstoorders en drie anderen die voetbalgerelateerde strafbare feiten op hun naam hebben staan, krijgen een gebiedsverbod. Zij mogen op de dag van de finale en de eventuele huldiging de dag erna niet op het Museumplein komen.

Het evenemententerrein op het Museumplein gaat woensdag om 18.00 uur open en sluit naar verwachting uiterlijk om 23.45 uur. De toegang is gratis. Fans mogen hier alcohol in blik voor eigen gebruik meenemen. Glas is verboden.

Horecaondernemers in de rest van de stad mogen beeldschermen plaatsen op hun terras. De tv’s moeten wel naar binnen gericht zijn. Ook gelden de sluitingstijden van het weekend op de avond van de finale.

Als Ajax wint, is er de volgende dag een huldiging op dezelfde locatie. Het terrein gaat om 15.00 uur open en het voorprogramma begint om 17.00 uur. Het team arriveert rond 18.00 uur en de officiƫle huldiging duurt tot 19.30 uur. Mocht dit doorgaan, dan verwacht de gemeente 150.000 supporters.

Het is voor het eerst sinds 2011 dat de binnenstad weer het toneel is van een Ajax-evenement. De ongeregeldheden rondom de huldiging dat jaar en later ook voetbalgerelateerd geweld rondom Europese wedstrijden leidden ertoe dat de gemeente voor feestelijkheden uitweek naar een terrein bij de ArenA.