Amsterdam krijgt een Jongerenburgemeester

Amsterdam krijgt een Jongerenburgemeester
Mourad El Otmani van Young Amsterdam, de initiatiefnemer van de Jongerenburgemeester, maakt een selfie met de kandidaten voor de functie van Jongerenburgemeester, onder toeziend oog van burgemeester Femke Halsema. Foto: Fotonova
STAD Joshua de Roos, Avianka Aventurin en Achraf El Johari zijn de drie kandidaten die voor de functie van jongerenburgemeester van Amsterdam opgaan.

STAD Joshua de Roos, Avianka Aventurin en Achraf El Johari zijn de drie kandidaten die voor de functie van jongerenburgemeester van Amsterdam opgaan.

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Talent Award Gala op maandag 18 februari in Theater de Meervaart. Vanaf die dag heeft Amsterdam dus een Jongerenburgemeester.

‘Het is een serieuze functie. Dus geen poppenkastburgemeester maar hij of zij moet echt iets bewerkstelligen’, zegt Mourad El Otmani van Young Amsterdam, de initiatiefnemer van de Jongerenburgemeester.

Het is een wens geweest van burgemeester Eberhard van der Laan, die het fenomeen in London had gezien. Dat liet hij weten tijdens een bezoek aan een jongerenorganisatie in NieuwWest. ‘We hadden destijds Jong Amsterdam opgericht. We fungeerden als de stem van de jongeren en we vertegenwoordigden hen in de breedste zin des woord. We wilden ervoor zorgen dat jongeren actief mee gingen doen in de maatschappij en hun stem lieten horen over verschillende thema’s die jongeren aangaan. We hebben in de wijk vrijwilligers ingezet die op zoek gingen naar jongeren die hun talent wilden ontwikkelen. Toen burgemeester Van der Laan langskwam, waren wij daar dus al mee bezig’, vertelt El Otmani.

Het idee van een Jongerenburgemeester van Amsterdam te kiezen nam een vlucht. ‘De wens was er en er was veel belangstelling voor. Kandidaten kregen als opdracht mee om een motivatievlog te maken en vanuit die groep is een eerste selectie gemaakt’, legt El Otmani de procedure uit.

Het is een functie van 8 uur per week voor een jaar. ‘Het is de bedoeling dat het een betaalde baan wordt, want je moet kwaliteit leveren en er gaat veel tijd in zitten. Een ambtswoning en een auto met chauffeur zitten er alleen niet in.’

De Jongerenburgemeester moet visie hebben op wat er moet veranderd in de stad en heeft als taak om jongeren op te zoeken en te vragen wat hen bezighoudt en waar knelpunten liggen. Het is de bedoeling dat de Jongerenburgemeester een brug bouwt tussen politiek en de jongeren. Naar aanleiding daarvan kan hij of zij advies geven aan de commissie om de stem van de jongeren te vertegenwoordigen. ‘Ook gaat de Jongerenburgemeester met wethouders sparren over jongerenthema’s, meelopen met de burgemeester om jongerenvraagstukken aan te pakken, organisaties langs en als locoburgemeester te functioneren.

Op www.jongerenburgemeester.nl kan tot 15 februari op één van de kandidaten gestemd worden.

Via www.meervaart.nl kunnen gratis kaarten voor het Talent Award Gala gereserveerd worden.