Amsterdam koopt wagens wel duurzaam in

Amsterdam koopt wagens wel duurzaam in
Een auto laadt op. - Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Amsterdam is een van de zes Nederlandse gemeenten die in de aanbesteding voor een nieuw wagenpark nadrukkelijk vragen om elektrisch vervoer. Vrijwel de meeste overheden kiezen voor goedkopere opties, zoals diesel.

AMSTERDAM – Amsterdam is een van de zes Nederlandse gemeenten die in de aanbesteding voor een nieuw wagenpark nadrukkelijk vragen om elektrisch vervoer. Vrijwel de meeste overheden kiezen voor goedkopere opties, zoals diesel.

Dat meldt Natuur & Milieu dinsdag na eigen onderzoek.

Gemeenten zeggen wel dat ze duurzamer willen inkopen, maar bij het aanschaffen van nieuwe wagens en taxibusjes voor ouderen en scholieren komt daar weinig van terecht. Slechts een kwart van de gemeenten heeft in de aanbesteding voor een nieuw wagenpark minimale randvoorwaarden voor milieu staan.

Amsterdam, Utrecht, Groningen/Haren, Leeuwarden, Bronckhorst en Uden doen het wel goed en vragen in de aanbesteding nadrukkelijk om elektrisch vervoer. Maar bij de aanbesteding wordt vaak puur naar de prijs gekeken en dan zijn diesels toch vaak het goedkoopst, constateert Natuur & Milieu.

Dat is zonde en gemeenten geven zo niet het goede voorbeeld, vindt Geertje van Hooijdonk van de milieuorganisatie. „Op papier formuleren overheden klimaatambities en maatregelen voor schonere lucht. Maar bij de praktijk van het inkopen gaan deze ambities weer het raam uit. Dat terwijl alternatieven als elektrische modellen wel beschikbaar zijn.”