Amsterdam blijft in race voor EU-agentschap

AMSTERDAM -Amsterdam blijft na een eerste stemronde in Brussel in de race voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Ook Milaan en Kopenhagen maken nog een kans.

AMSTERDAM -Amsterdam blijft na een eerste stemronde in Brussel in de race voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Ook Milaan en Kopenhagen maken nog een kans.

Nederland haalde 20 punten binnen, evenals Kopenhagen. Milaan scoorde met 25 stemmen het best, aldus EU-bronnen.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Halbe Zijlstra, kiezen in Brussel een nieuwe vestigingsplek voor het EU-agentschap dat vanwege de brexit uiterlijk maart 2019 uit Londen weg moet. Er zijn maximaal drie (geheime) stemrondes waarin de 27 lidstaten uit zestien kandidaat-steden moeten kiezen. Dat waren er aanvankelijk negentien maar Malta, Ierland en Kroatiƫ trokken zich de afgelopen uren terug.

De eerste ronde leverde niet meteen een winnaar op. Er is een pauze ingelast tot de tweede ronde begint. Die tijd wordt door de ministers niet gebruikt om koffie te drinken maar om stemmen binnen te slepen.

Oud-minister Wouter Bos, die maanden voor Amsterdam lobbyde in heel Europa, zei vooraf de meeste concurrentie te duchten van Bratislava, Kopenhagen, Milaan en Stockholm. Daarvan zijn Stockholm en Bratislava nu definitief afgevallen. Volgens minister Zijlstra heeft Amsterdam een goede kans ,,als we de eerste ronde maar doorkomen”, zei hij eerder.

Bratislava, de hoofdstad van Slovakije, werd gezien als kanshebber omdat de Oost-Europese landen weinig EU-agentschappen hebben.

Het EMA is een prestigieuze organisatie die onder andere nieuwe geneesmiddelen beoordeelt. Er werken 900 hoogopgeleide mensen. Het bureau heeft een budget van meer dan 300 miljoen euro.