American football-trainer Winston Ronde nu trainer bij SV Real Sranang

American football-trainer Winston Ronde nu trainer bij SV Real Sranang
Winston Ronde, in het dagelijks leven sportcoach bij golfclub the Intercontinental, is gestopt als coach bij de Crusaders en the Cats. - Foto: Annette Bleeker
NIEUW-WEST -Kunstgrasvelden staan tegenwoordig nogal ter discussie, maar de mannen en vrouwen van het Amsterdams american football kunnen niet wachten tot hun kunstgrasmat klaar is.

NIEUW-WEST -Kunstgrasvelden staan tegenwoordig nogal ter discussie, maar de mannen en vrouwen van het Amsterdams american football kunnen niet wachten tot hun kunstgrasmat klaar is.

Daarmee is een belangrijke stap gezet om op het hoogste niveau wedstrijden te spelen. Wel krijgt dit speelveld een toplaag van kurk in plaats van het omstreden rubber.

Over een paar weken is de nieuwe ’speelmat’ klaar. In maart volgt de officiële opening. Het kunststofveld sluit aan bij de Europese ambities van de meest succesvolle en grootste american footballclub van Nederland.

’Het is een nieuwe fase in het bestaan van het Amsterdams american football’, zegt Winston Ronde, (57) voormalig coach van zowel het vrouwen- als mannenteam van het american football. De trainer en mede-oprichter van de Amsterdam Crusaders, het mannenteam, stopt na 33 jaar met het coachen van de american football teams.

Enorme sprint

Het american football maakt een enorme sprint. Iedere week komen er aanmeldingen binnen voor zowel vrouwen als mannen. ’Het mannenteam, de Amsterdam Crusaders, speelt tegenwoordig op het hoogste niveau’, zegt De Ronde. ’Dat vraagt veel inzet van een coach. Die tijd die je daar voor nodig hebt laat zich moeilijk combineren met mijn volledige baan als personal coach bij de golfclub The Intercontinental.’

’Het kost ook enorm veel energie om zo’n team op dat niveau te coachen en dat wil ik zelf niet meer. Daarbij, de aanleg van het nieuwe kunstgrasveld tekent een markeerpunt, een mooi moment om het stokje, of in dit geval de bal, over te dragen aan mijn opvolger en beste vriend Djindra Ramsahi. Hij is sinds oktober de interim hoofdcoach.’

Zelf gaat Ronde de voetballers van ’zijn’ club SV Real Sranang (in Watergraafsmeer) trainen. ’Dan val ik niet helemaal in een gat’, zegt hij met een lach.

Vrouwenteam

Ronde’s hele leven staat in het teken van de sport. ’In de eerste 16 jaar van de Crusaders heb ik het seniorenteam naar vele nationale titels en naar twee Europese kampioenschappen mogen leiden (1991/’92). In 2000 ben ik verder gegaan met de junioren van 16-18 jaar. Daarna ben ik weer overgestapt naar de volwassenen. In vijf jaar tijd heb ik het team weer terug weten te brengen op het allerhoogste niveau. De laatste keer dat we op dat level hebben gespeeld was in 1994.’

Ronde werd vorig jaar benaderd door Kanessa Muluneh, de oprichtster van de Amsterdam Cats, het american football vrouwenteam. ’Dat vrouwenteam loopt als een trein, er is zelfs een wachtlijst.