Ajax blijft weinig bespaard in rampseizoen

Ajax blijft weinig bespaard in rampseizoen

AMSTERDAM - Uitgerekend in Eindhoven moest Ajax de titel definitief aan PSV laten. Alsof een vierde jaar op rij zonder hoofdprijs al niet erg genoeg is voor de club uit Amsterdam. Met 3-0 verliezen van de kersverse kampioen, veel pijnlijker kon het bijna niet.

AMSTERDAM – Uitgerekend in Eindhoven moest Ajax de titel definitief aan PSV laten. Alsof een vierde jaar op rij zonder hoofdprijs al niet erg genoeg is voor de club uit Amsterdam. Met 3-0 verliezen van de kersverse kampioen, veel pijnlijker kon het bijna niet.

Het Philips-stadion trilde net zoals toen Romario in 1989 met drie treffers Steaua Boekarest (5-1) tureluurs dribbelde. ,,Helemaal niets in Amsterdam”, bleven de fans van PSV maar zingen. Leedvermaak kan zo mooi zijn, zolang je zelf wint.

Vorig jaar na de verloren finale van de Europa League leek de toekomst Ajax nog toe te lachen. Er zouden nog betere spelers komen, beloofde trainer Peter Bosz aan zijn selectie. Een paar weken later tekende de coach zelf een lucratief contract bij Borussia Dortmund.

Bosz was gebleven als hij zijn technische staf had mogen samenstellen, zo beweerde hij. Directeur voetbalzaken Marc Overmars wilde ver gaan om zijn trainer te behouden. Maar algemeen directeur Edwin van der Sar en ‘cultuurbewaker’ Dennis Bergkamp kozen liever voor Marcel Keizer, de redelijk onervaren coach van Jong Ajax.

Zelfs de meest gelouterde trainer had met Ajax niet goed gepresteerd na de tragedie rond Abdelhak Nouri, het troetelkind van de club die in de voorbereiding blijvende hersenschade opliep. Voetballen was plotseling bijzaak voor veel spelers van Ajax. Zeker in de eerste maanden van het seizoen. Toch kwam Keizer al snel onder vuur te liggen, mede door een serie slecht uitgepakte wissels. De opvolger van Bosz kreeg nauwelijks steun van de clubleiding en werd vlak voor de winterstop ontslagen op het moment dat hij zijn ploeg net een beetje op de rit leek te krijgen.

Overmars was voor de komst van Erik ten Hag, die hij bij Go Ahead Eagles leerde kennen. Hij kreeg Van der Sar nu wel mee. Bergkamp was daar woedend over en moest ook vertrekken. Ten Hag kreeg met Nicolás Tagliafico en Rasmus Kristensen de vleugelverdedigers waar zijn voorganger Keizer vergeefs om vroeg. Maar in nog geen vier maanden is de achterstand van Ajax op PSV verdubbeld naar tien punten en de titelrace definitief verloren.

Na een valse start mag Ten Hag komende seizoen samen met Overmars aantonen dat een eigen vermogen van 175 miljoen euro en een uitstekende jeugdopleiding voldoende zijn voor succes. Dat moet wellicht zonder Hakim Ziyech, André Onana en Joël Veltman, terwijl er ook veel belangstelling is voor Matthijs de Ligt en Justin Kluivert. Ook is onduidelijk of Van der Sar blijft. ,,Als Ten Hag geen succes wordt, dan is het tijd om naar mijn eigen functioneren te kijken”, zei de directeur in de winterstop.