Aanval brengt vreedzaam leven in gevaar

Aanval brengt vreedzaam leven in gevaar

AMSTERDAM - Het Centraal Joods Overleg heeft ontzet gereageerd op de aanval op een joods restaurant donderdag in Amsterdam. „We willen met kracht onder de aandacht brengen dat dit soort onverantwoordelijk handelen het vreedzaam samenleven in Nederland in gevaar brengt”, aldus de organisatie.

AMSTERDAM – Het Centraal Joods Overleg heeft ontzet gereageerd op de aanval op een joods restaurant donderdag in Amsterdam. „We willen met kracht onder de aandacht brengen dat dit soort onverantwoordelijk handelen het vreedzaam samenleven in Nederland in gevaar brengt”, aldus de organisatie.

Een man sloeg de ruiten van het restaurant in. De verdachte heeft volgens getuigen tijdens zijn aanslag herhaaldelijk Palestina en Allahu akbar geschreeuwd. Het Joods Overleg legt daarom een link met de rede van de Amerikaanse president Trump die Jeruzalem woensdag uitriep tot hoofdstad van Israël.

„Nederland moet veilig zijn voor iedereen, ook voor zijn Joodse burgers”, aldus het CJO. „Wij roepen de Nederlandse samenleving en de politiek op om tolerant te zijn maar niet blind voor dit soort excessen van haat en onredelijkheid. Hier moet in onze samenleving geen ruimte voor zijn. Wij roepen de overheid op om waakzaam te zijn tegen deze bedreigingen van de vrede en de juridische mogelijkheden te scheppen om hier effectief mee om te gaan.”

Foto’s: HFV