9 Amsterdamse straten die vroeger een andere naam hadden

9 Amsterdamse straten die vroeger een andere naam hadden
- Vrijheidslaan via Beeldbank Amsterdam
Wist je dat sommige Amsterdamse straten en pleinen vroeger een andere naam hadden? Zo draagt de Vrijheidslaan pas sinds 1956 deze naam, dat was de derde naam van deze straat. Ook het Singel heette vroeger even anders. Dichtbij maakte een lijstje met 9 Amsterdamse straten/pleinen die vroeger een andere naam hadden. Hoeveel wist jij er?

Wist je dat sommige Amsterdamse straten en pleinen vroeger een andere naam hadden? Zo draagt de Vrijheidslaan pas sinds 1956 deze naam, dat was de derde naam van deze straat. Ook het Singel heette vroeger even anders. Dichtbij maakte een lijstje met 9 Amsterdamse straten/pleinen die vroeger een andere naam hadden. Hoeveel wist jij er?

Voor velen is het wel bekend dat enkele Amsterdamse parken en straten tijdens de oorlog een andere naam kregen, dit was omdat deze waren vernoemd naar joden of nog levende leden van het Koningshuis. Zo werd de Jozef Israelkade omgedoopt tot de Tooropkade en het Julianaplein werd het Amstelstationplein. Na de oorlog kregen deze weer hun oude namen terug. Maar door de jaren heen zijn er ook andere straten in Amsterdam die vroeger anders heetten.

1. De Vrijheidslaan (Amstellaan en Stalinlaan)
De straat heette tot aan het einde van de oorlog de Amstellaan. Om de geallieerden te eren werd de straat omgedoopt tot de Stalinlaan. Toen de Russen in 1956 Hongarije binnen vielen startte een buurtbewoner een ludiek protest en doopte de straat om tot de 4 Novemberstraat. Uiteindelijk werd besloten de straat de Vrijheidslaan te noemen. 

2. Willemstraat (Goudsbloemgracht)
De Willemstraat heette vroeger de Goudsbloemgracht, de gracht was eigenlijk een stinkende sloot met aan weerszijden een pad. De noord- en zuidkant hadden elk een eigen naam, namelijk het Oude Fransche Pad (Franse pad) en het Vrijdomspad. De buurt stond bekend om haar liefde voor het Koningshuis. Na de drooglegging van de Goudsbloemgracht werd de straat, op aandringen van de bewoners, daarom ook omgedoopt tot de Willemsstraat, vernoemd naar Koning Willem I.

3. De Linnaeusstraat (Oetewalerweg) 
De Linnaeusstraat bestaat sinds ongeveer 1200 en heette tot 1878 de Oetewalerweg. De weg liep van het gehucht Oetewaal tot 1629 naar het Diemermeer. De brug over de Ringvaart herinnert ons daar nog aan: de Oetewalerbrug. 

4. Het Singel (De Koningsgracht)
Het Singel draagt al sinds de 15e eeuw zijn naam, maar in de zeventiende eeuw heeft het Singel kortstondig Koningsgracht geheten. Dat had geen betrekking op een Nederlandse koning, maar op de Franse koning Hendrik IV. He Koningsplein is hier nog een herinnering aan. In 2013 gingen er stemmen op om het Singel ter ere van de inauguratie van Willem-Alexander opnieuw om te dopen tot de Koningsgracht, de straatnamencommissie van de gemeente stemde unaniem tegen het plan.

5. Willem de Zwijgerlaan (Slatuinenpad)
In 1679 werd het Slatuinenpad aangelegd van het kerkje van Sloterdijk naar Amsterdam. Het lag waar nu de Willem de Zwijgerlaan is. Het weggetje kreeg de naam Slatuinenpad. Langs het pad lagen huisjes met tuinen waar groente werd gekweekt.
Willem de Zwijgerlaan anno 1930 via Beeldbank Amsterdam 

6. Muntplein (Sophiaplein en Schapenplein) 
Het Muntplein heet zo omdat vroeger in het gebouw naast de Munttoren (eigenlijk Regulierstoren) munten werden geslagen. Echter heette het plein vroeger anders. Tot 1877 heette het plein het Schapenplein, van 1877 tot 1917 werd het plein het Sophiaplein genoemd (naar koningin Sophie). 

7. Damstraat (Halsteeg)
Waar nu de Damstraat ligt, was vroeger de Halsteeg te vinden. De Halsteeg werd in 1868 verbreed en kreeg toen de naam Damstraat. Weetje: in 1413 mochten prostituees alleen in de Pijlsteeg en de Halsteeg (nu de Damstraat) werken. Deden ze dat niet, dan stond daar een boete van drie pond op.

De Damstraat 1984 (via Beeldbank Amsterdam)

8. Albert Cuypstraat (Zaagmolensloot)
De Albert Cuypstraat was vroeger de Zaagmolensloot. De sloot liep vanaf de Amstel het gebied van de latere wijk De Pijp in. Langs de Zaagmolensloot lagen veel houtzaagmolens. De sloot werd in fasen gedempt tussen 1882 en 1890. Waar eens de sloot liep, ligt nu de Albert Cuypstraat met de bekende markt

9. Overtoom (Vondelkade)
Een deel van de Overtoom heette vroeger de Vondelkade. De Vondelkade werd na de demping in 1906 omgedoopt tot de Overtoom. 

Overtoom in 1978 via Beeldbank Amsterdam Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van Amsterdams nieuws

Fotoverslag