De gevelreclame aan de Van Ostadestraat. Foto: pr
ZUID Een muur in de Van Ostadestraat is verfraaid met een historische muurschildering. Deze was onzichtbaar maar nu in volle glorie te bewonderen.

ZUID Een muur in de Van Ostadestraat is verfraaid met een historische muurschildering. Deze was onzichtbaar maar nu in volle glorie te bewonderen.

Nu de steiger eindelijk weg is kunnen bewoners de historische gevelreclame volop zien, op een netjes opgeknapt pand, inclusief een isolerende zijgevel.

Bestuursvoorzitter Zuid, Sebastiaan Capel: ’Prachtig om te zien hoe zo’n bijna onzichtbare historische gevelreclame weer tot leven is gebracht. Het laat ons zien welke bedrijvigheid er in een ver verleden was op deze plek.’ De antieke gevelreclame is overigens nog ongerestaureerd aanwezig onder de isolerende gevelbekleding.

Hoewel deze antieke reclame al enige tijd herontdekt was kwam het restauratieproces op gang doordat toenmalige bewoonster Annie Gerretsen en enige medestanders dit in een buurtoverleg hadden aangekaart.

De herschildering is verricht door restaurator Myrthe ’het geheim van de’ Smith.

Zij gebruikte daarvoor de werktekeningen van grafisch ontwerper Edd Simons. Eigenaar Rene van den Broek was enthousiast en hij stelde de steiger aan de WHGA ter beschikking, en de overige restauratiekosten werden betaald door Stadsdeel Zuid.

De bovenste tekst is aangebracht door de opa van de gebroeders Van Tuijl: ’Karren en bakfietsen te huur (op) nr.299.’Zij stelden de WHGA nog heel wat familiedocumenten ter hand over het verhuurbedrijf dat door hun vader werd voortgezet.

De onderste tekst is voor een: ’Salon voor scheeren en haarsnijden en antiseptische behandeling’.

Redactie De Echo