Zuidas tegen voedselverspilling

Zuidas tegen voedselverspilling
De Boeltuin op de Zuidas. - Foto: Linda van Maren
ZUID -Zeven grote bedrijven en hun cateraars op de Zuidas zijn begonnen aan een project om voedselverspilling tegen te gaan. In samenwerking met Green Business Club Zuidas en Wastewatchers gaan zij zes maanden lang monitoren wat er verspild wordt bij banqueting lunches.

ZUID -Zeven grote bedrijven en hun cateraars op de Zuidas zijn begonnen aan een project om voedselverspilling tegen te gaan. In samenwerking met Green Business Club Zuidas en Wastewatchers gaan zij zes maanden lang monitoren wat er verspild wordt bij banqueting lunches.

Op basis van deze gegevens wordt het aanbod aangepast, waardoor veel verspilling wordt voorkomen. Deelnemende partijen zijn ABN AMRO/Vermaat, Accenture/ISS, Lexence/Vitam, Loyens & Loeff/Eurest, RAI Amsterdam/RAI, Van Doorne/Albron, Zuidas gemeente Amsterdam/WeCanteen.

Gericht aanbieden

Bij banqueting (verzorgde lunches bij vergaderingen en bijeenkomsten) wordt bij veel verspild. Factoren zoals no-shows, goed over willen komen bij de gasten, maar ook gebrek aan flexibiliteit in het aanbod spelen een rol. Wastewatchers en GBC Zuidas willen deze vorm van voedselverspilling aanpakken. Met behulp van de Wastewatchers tool kan een cateraar ook bij banqueting veel gerichter aanbieden en veel voedselverspilling voorkomen.

Hoe het werkt

Wastewatchers heeft een tool ontwikkeld om verspilling bij bedrijven en cateraars te monitoren én te analyseren. Het werkt simpel: overgebleven producten worden letterlijk geteld. Verschillende variabelen, van het weer tot de dag van de week, worden hierin meegenomen. Door deze data te analyseren, krijgen de bedrijven informatie over op welk moment ze het beste welke producten kunnen aanbieden, oftewel, het aanbod wordt beter afgestemd op de vraag.

Bij de deelnemers wordt vanaf nu zes maanden lang verspilling van banqueting lunches gemonitord. Deze data worden geanalyseerd en na drie maanden volgen de eerste concrete aanbevelingen. Aan het einde van de zes maanden vindt er opnieuw een analyse plaats, waaruit het effect van de aanbevelingen zichtbaar wordt.