Pema Dorjee bezoekt British School

Pema Dorjee bezoekt British School

De leerlingen luisteren aandachtig naar Pema Dorjee.(Foto: Fotonova)

ZUID - Hij wordt ook wel 'vader Theresa' genoemd door zijn tomeloze inzet voor kansarme kinderen en mensen in nood. De Tibetaanse lama, Geshe Pema Dorjee, één van de rechterhanden van de Dalai Lama, was in Nederland om fondsen te werven voor zijn humanitaire projecten en bezocht vorige week de British School in de Fred Roeskestraat. Hij sprak daar met leerlingen over de verschillende facetten van het Tibetaanse Boeddhisme. Ook vroeg hij aandacht voor zijn laatste goede doel: de Bodong Nunnery Project, een school voor meisjes uit Lumla, een afgelegen dorp in het noordoosten van India.

ZUID – Hij wordt ook wel ‘vader Theresa’ genoemd door zijn tomeloze inzet voor kansarme kinderen en mensen in nood. De Tibetaanse lama, Geshe Pema Dorjee, één van de rechterhanden van de Dalai Lama, was in Nederland om fondsen te werven voor zijn humanitaire projecten en bezocht vorige week de British School in de Fred Roeskestraat. Hij sprak daar met leerlingen over de verschillende facetten van het Tibetaanse Boeddhisme. Ook vroeg hij aandacht voor zijn laatste goede doel: de Bodong Nunnery Project, een school voor meisjes uit Lumla, een afgelegen dorp in het noordoosten van India.

‘Geen probleem is onoverkomelijk, dus geef nooit op.’ Het was één van de vele wijsheden die Pema Dorjee de leerlingen wilde meegeven. Tijdens de weeksluiting vrijdag vertelde de Tibetaanse lama over Boeddhistische opvattingen zoals het trainen van de geest om te kiezen voor geluk en het belang voor een positieve houding. Ook stond hij stil bij zijn humanitaire projecten. Al meer dan veertig jaar zet hij zich in om kansarme kinderen te helpen. Hij wilde de leerlingen op deze manier bewust te maken van de situatie van hun leeftijdsgenoten in Nepal en Noord-India, die niet zo rooskleurig is.

De 65-jarige Pema Dorjee is een vooraanstaande Tibetaanse lama. Hij vluchtte ooit op in 1959 op 12-jarige leeftijd met zijn familie uit Tibet naar Nepal. Later kwam hij als vluchteling naar India waar hij een studie volgde in Boeddhistische filosofie. In 1995 werd hij benoemd tot Geshe, de hoogste titel die te behalen is in Tibetaanse Boeddhistische studies.

In 2001 werd hij persoonlijk door de Dalai Lama uitgekozen om de Bodong traditie, één van de oudste vormen van het Tibetaanse Boeddhisme die bijna uitgestorven was, nieuw leven in te blazen en te promoten. Voor deze opdracht bezocht hij vele afgelegen gebieden in Nepal en India. Daar zag hij zulke armoede en ellende dat hij besloot in die gebieden verschillende liefdadigheidsprojecten op te zetten. Nu reist hij de hele wereld over om bewustzijn te creëren en geld in te zamelen voor deze humanitaire projecten.

Zijn laatste project is de meisjesschool in Lumla. De situatie is daar schrijnend. Door slechte hygiëne en de afwezigheid van medische zorg zijn kinderen blind of slechtziend. Ook lijden velen aan tuberculose. ‘Mijn studie van de Bodong traditie bracht me naar dit vergeten gebied in India’, vertelt Pema Dorjee. ‘Omdat het zo afgelegen is, heeft niemand er aandacht voor. Maar er zijn grote problemen, vooral voor meisjes. Veel meisjes in de gemeenschap worden al op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt en worden al op zeer jonge leeftijd zwanger. Vanwege de slechte medische omstandigheden, overlijden veel van deze jonge moeders bij de bevalling, waardoor hun baby’s wees worden. Ook vindt er op grote schaal misbruik plaats, waardoor jonge meisjes onder dwang in de grote stad terecht komt. Een lot nog erger dan in de dorpen.’

Om deze meisjes te helpen is de lama de Bodong Nunnery project gestart. ‘Door goed onderwijs en gelijke kansen, willen we het lot van de vrouwen in deze gebieden verbeteren en zo een betere toekomst bieden. We hopen voor dit project geld in te zamelen zodat we binnenkort kunnen beginnen met de bouw van de Nunnery. Al het geld dat wordt gedoneerd gaat direct en geheel naar het project.’

De directeur van de British School was verheugd toen hij hoorde dat Pema Dorjee een bezoek aan zijn school wilde brengen. ‘Een moeder van één van de leerlingen is betrokken bij de Stichting Tara Bodong, die het werk van Pema Dorjee in Nederland ondersteunt, en zij bood aan om deze sessies hier op school te doen’, vertelt directeur Michael Bardsley. ‘We waren gelijk enthousiast. Op deze manier kunnen we leerlingen zo vroeg mogelijk bewust maken van mensen die het moeilijk hebben. De school wil zo vroeg mogelijk beginnen om leerlingen te stimuleren anderen te helpen. De scholieren gaan nu zelf geld inzamelen voor de meisjesschool via verschillende acties, zoals collectes, boeken- en koekjesverkoop.’

Mocht u na het lezen van dit artikel geld willen doneren, kan dat op 1151.38.447 Rabobank, Hilversum ten name van Stichting Tara Bodong. Elke donatie is welkom.

Voor meer informatie over dit project en Pema Dorjee’s werk: www.bodong.org of www.pema-dorjee.org.